Austin Craftsman Home  Renovation
 

The owners of this craftsman-style 1920s home were looking for a major overhaul. Originally a two bedroom bungalow, the house had gone through many iterations! First by having the outside porch incorporated and converted into the kitchen, and then, in the 70s, adding on the downstairs apartment to create additional bedrooms and a living space. 

 

The clients, who acquired the property a few years earlier, wanted to modernize all of the rooms, many of which felt cramped and dated thanks to low ceilings, dubious DIY alterations and impractical bathroom layouts. As part of the brief the clients also emphasized the need to maintain the home's original architectural features and character. The paneled wood doors and hardware, sash windows, cherry wood interior trim and long leaf pine flooring were therefore preserved and carefully restored. In certain areas the original shiplap walls were also revealed and painted. 

 

Alongside these works of restoration we also added a few contemporary updates to the interior design and architectural structure. To open up the narrow kitchen we raised the ceiling and added a row of new windows. In the cramped living space downstairs we added floor to ceiling windows and doors, opening the interior to the outside courtyard.  

 

Another design objective was to accommodate the clients’ existing collection of mid-century furniture and art pieces  - acquired over many years of visiting vintage furniture stores and estate sales - while bringing in select new pieces such as the FLOS Skygarden pendant over the De la Espada dining table and Capo chairs, and the two Molteni&C swivel armchairs. The end result is a bright home filled with period charm, contemporary finishes and an eclectic mix of furnishings that perfectly highlight the clients’ personalities.   

 

Check out the before photos of the home below.

WHAT

Residential Renovation

WHERE

Austin, Texas

WHEN

2021

Entry _ bar_before 1.jpeg
Living_before 1.jpeg
Kitchen_before 1.jpeg
MA Bath_before 1.jpeg